attraction logo

10 האטרקציות הכי טובות שאפשר לעשות בירושלים

העיר המתמודדת ביותר על פני כדור הארץ היא גם אחת היפות ביותר.

היקף ההיסטוריה של ירושלים מדהים, והתפקיד העיקרי שהעיר ממלאת במסורות של כל שלוש הדתות המונותאיסטיות הגדולות הוביל למאבק בה ללא הרף, לאורך מאות שנים. זהו לב ליבה של ארץ הקודש, שם הקימו היהודים את בית המקדש הראשון כדי לשמור על ארון הברית, שם נצלב ישוע וקם שוב, ושם עלה הנביא מוחמד לשמים כדי לקבל את דבר אלוהים.

עבור המאמינים, ביקור בירושלים הוא עלייה לרגל לאחד האתרים הקדושים בעולם. מספר האטרקציות התיירותיות הדתיות כאן עשוי להיות מביך עבור מבקרים ראשונים, אך למרבה המזל רוב נקודות הציון והדברים המובילים לטיולים מופרשים בנתיבים של רובע העיר העתיקה הקומפקטית. עם כל כך הרבה מה לראות ולעשות, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם טיול כאן היא להחליט על כמה נקודות עניין ומקומות מרכזיים לביקור שהם חובה ולחלק את הטיול שלך לחלקים של העיר.

אל תנסה לעשות יותר מדי ותשפשף את עצמך. ייקח חיים שלמים לראות את כל מה שירושלים מציעה. עזור לתכנן את הטיול בעיר שלך עם רשימת האטרקציות והדברים התיירותיים המובילים לעשות בירושלים.

1. חראם אל-שריף (הר הבית)

עקבו אחר מאות שנים של עולי רגל, והיכנסו לאחד ממקומות הקדושים הקדושים ביותר על פני כדור הארץ. זוכה לשבחים יהודים ומוסלמים כאחד, זה האתר שבו אומרים על אברהם (אבי כל שלוש הדתות המונותאיסטיות) שהקריב את בנו כקורבן לאלוהים, שם בנה שלמה את בית המקדש הראשון לארון הברית, ושם אומרים שהנביא מוחמד עלה לגן עדן במהלך שנותיו הראשונות של הטפת האיסלאם.

הַר

חראם אל-שריף הוא מקום בעל משמעות עמוקה (ווויכוח על בעלות) עבור בעלי האמונה. הרחבה הרחבה, מעל העיר העתיקה, מרוכזת סביב כיפת הסלע הנוצצת, שהיא נקודת הציון האייקונית ביותר של ירושלים. מתחת לכיפת הזהב נמצאת האבן הקדושה שגם יהודים וגם מוסלמים מאמינים שהיא המקום שבו אברהם הציע את בנו לאלוהים ושם גם המוסלמים מאמינים שהנביא מוחמד החל את מסעו לגן עדן. בצד הדרומי של הרחבה נמצא מסגד אל-אקצא. הוקם לראשונה בשנת 705 לספירה, הוא בין המסגדים העתיקים בעולם.

2. הכותל המערבי והרובע היהודי

הכותל המערבי הוא חומת התמך של בית המקדש הראשון בירושלים. לעיתים נקראת גם חומת הבכי בשל קינות העם על אובדן המקדש בשנת 70 לספירה, כיום היא האתר הקדוש ביותר ליהדות ומהווה מקום עלייה לרגל לעם היהודי עוד מהתקופה העות'מאנית. הרובע היהודי של העיר העתיקה עובר בערך משער ציון מזרחה לרחבת הכותל. חלק זה של העיר העתיקה נהרס במהלך הלחימה הישראלית-ערבית ב-1948 ונבנה מחדש בהרחבה מאז 1967. גולת הכותרת העיקרית כאן לחובבי ההיסטוריה היא הפארק הארכיאולוגי בירושלים בקצה הדרומי של רחבת הכותל המערבי, בו חשפו ארכיאולוגים שרידים מרתקים של ירושלים העתיקה.

אסור לפספס גם את מנהרות הכותל, שלוקחות אתכם מתחת לעיר, חזרה לרמת העיר המקורית. רחוב הרובע היהודי (רחוב היהודים) הוא הנתיב הראשי של הרובע, וסטייה מהכביש הזה לרחובות הצדדיים שמסביב הם מקבץ של בתי כנסת מעניינים לביקור.

3. כנסיית הקבר

עבור עולי הרגל הנוצרים, כנסיית הקבר היא האתר הקדוש ביותר של ירושלים ונאמר שהיא נבנתה במקום בו נצלב ישו. אתר הכנסייה נבחר על ידי הלנה הקדושה – אמא לקונסטנטינוס הגדול – במהלך סיורה בארץ הקודש. היא הייתה זו שהכריזה לעולם הביזנטי שהנקודה הזו היא גולגולתא (או גולגותא) של הבשורות. הכנסייה המקורית (שנבנתה בשנת 335 לספירה) נהרסה בשנת 1009, והכנסייה המפוארת שאתה רואה כעת היא מהמאה ה-11.

למרות שלעתים קרובות מסתובבים עם צליינים מרחבי העולם, פנים הכנסייה הוא חלק יפהפה של אדריכלות דתית. זוהי נקודת הסיום של העלייה לרגל ויה דולורוזה, וחמש התחנות האחרונות של הצלב נמצאות בתוך כנסיית הקבר עצמה. החלק הפנימי מכיל שרידים קדושים שונים, והרבעים בתוך הכנסייה הם בבעלות עדות נוצריות שונות.

4. הרובע הארמני

כביש הפטריארכיה הארמנית, הנמשך דרומה מהמצודה, הוא הרחוב הראשי של מה שמכונה הרובע הארמני של העיר העתיקה. בתוך הנתיבים הצרים כאן נמצאות הקתדרלה הארמנית האורתודוקסית של סנט ג'יימס וקפלת סן מרקו הסורית האורתודוקסית, שמקבלות הרבה פחות מבקרים מאחרות בעיר העתיקה. הארמנים היו חלק מקהילת ירושלים במשך מאות שנים, והגיעו לראשונה לעיר במהלך המאה ה-5. רבים נוספים הגיעו במהלך התקופה העות'מאנית ולאחר מעשי הטבח הארמנים בטורקיה בתחילת המאה ה-20.

הרובע הארמני של ירושלים הוא הפינה השלווה ביותר של העיר העתיקה לחקור ומקום טוב לשוטט בו אם העיתונות של עולי הרגל מתגברים יותר מדי.

5. סעו במסלול של ויה דולורוזה

עבור מבקרים נוצרים רבים, ויה דולורוזה (דרך הצער) היא גולת הכותרת של הביקור בירושלים. הליכה זו עוקבת אחר מסלולו של ישוע המשיח לאחר גינוי כשהוא נושא את הצלב שלו לקראת הוצאה להורג בגולגולתא. ניתן לעקוב אחר ההליכה בקלות באופן עצמאי, אבל אם אתם כאן ביום שישי, תוכלו להצטרף לתהלוכה לאורך המסלול הזה בהובלת הנזירים הפרנציסקנים האיטלקים.

נהיגה

המסלול של ויה דולורוזה מסומן על ידי ארבע עשרה תחנות הצלב, חלקן מבוססות על תיאורי הבשורות וחלקן על מסורת. ההליכה מתחילה ברחוב ויה דולורוזה (תחנה 1, מזרחית לצומת עם רחוב אל-וואד) משם הולכים ברחוב מערבה. לאחר מכן המשיכו דרומה אל רחוב Al-Wad ומערבה אל רחוב Via Dolorosa שוב, דרך שמונה תחנות עד שתגיעו לתחנה ה-9 בכנסיית הקבר בה נמצאות חמש התחנות האחרונות.

המסלול הנוכחי משתרע על פני כ-600 מטר והוא השביל המקובל מאז המאה ה-18, ומחליף את דרכי התהלוכה הקודמות שבהן השתמשו עולי הרגל הנוצרים לעיר מאז המאה ה-8. מעניינת במיוחד לאורך הדרך היא קפלת ההלקאה (תחנה 2), שנבנתה באתר שבו מאמינים שישו הולקו.

6. חקור את המצודה (מגדל דוד) והסביבה

המצודה, המכונה בפי העם מגדל דוד, למעשה אינה קשורה לדוד, לאחר שהוקמה על ידי המלך הורדוס כדי להגן על הארמון שבנה בערך בשנת 24 לפני הספירה. במצודה המקורית שלו היו שלושה מגדלים שנקראו על שם אחיו פאסאל, אשתו מרימנה וחברו היפיקוס. לאחר כיבוש העיר של טיטוס בשנת 70 לספירה, הציבו כאן הרומאים חיל מצב, אך מאוחר יותר נפלה המצודה. הוא נבנה מחדש ברציפות על ידי הצלבנים, הממלוכים של מצרים והעות'מאנים, במהלך שנות שלטונם על ירושלים.

הבניין שאתם רואים כעת נבנה במאה ה-14 על יסודות מגדל פאסאל המקורי. בפנים נמצא מוזיאון מגדל דוד, המעביר את סיפורה של ירושלים. ניתן לצפות בתצוגה קבועה של תערוכות ארכיאולוגיות, לצד תערוכות מתחלפות הבודקות את היבטי התרבות והמורשת של ירושלים. אם תטפסו לגג המצודה, תתוגמלו באחד מהנופים הטובים ביותר של העיר העתיקה בעיר.

במהלך הערב מתקיים כאן מופע סאונד ואור, בו מוקרנים ויזואליים על חומות העיר, וזה טוב במיוחד למשפחות מטיילות שרוצות להכיר לילדיהן חלק מההיסטוריה של העיר.

7. כנסיות הרובע הנוצרי

ישנן כנסיות ברחבי העיר העתיקה של ירושלים, אך האזור, העובר צפונה משער יפו ובמרכזו כנסיית הקבר, מכונה ברוב מפות התיירות של העיר העתיקה כרובע הנוצרי. בתוך סבך הסמטאות הזה נמצאים כמה משוק המזכרות התיירותי הפופולרי ביותר בעיר העתיקה וצרור שלם של כנסיות ששווה לחקור.

לכנסיית המשיח הפרוטסטנטית (כיכר עומר אבן אל-ח'טאב) יש מוזיאון מוזר עם תערוכות מסמכים מעניינות ובית קפה הגון להנחות את רגליכם העייפות והעייפות בעיר העתיקה. המנזר האתיופי, הדחוס בפינת חצר כנסיית הקבר, מכיל ציורי קיר מעניינים המתארים את ביקורה של מלכת שבא בירושלים. הכנסייה הלותרנית של הגואל (Muristan Road) היא המקום שבו אתה בא לטפס על מגדל הפעמונים עבור נופים מדהימים של העיר העתיקה. וכנסיית יוחנן המטביל (סמוך לרחוב הנוצרי רובע) ראויה לביקור מכיוון שהיא הכנסייה העתיקה ביותר בירושלים.

8. הרובע המוסלמי

הרובע ההומה והחי ביותר, עם קניות השוק הטובות ביותר בעיר העתיקה, ידוע ברוב מפות התיירות בשם הרובע המוסלמי. רובע זה עובר בערך משער דמשק דרך החלק הצפון מזרחי של העיר העתיקה. שפע של שרידים משובחים של ארכיטקטורה ממלוכית מצפים את הרחובות כאן, כולל חאן אל-סולטן מהמאה ה-14 (רחוב באב אל-סילסילה), בו תוכלו לטפס אל הגג לתצפיות מצוינות על פני השבילים המרתקים.

אם תשוטטו ברחוב אנטוניה, תגיעו לכנסיית סנט אנה היפהפייה שנבנתה על ידי הצלבנים (כפי הנראה נבנתה על גבי האתר של בית הוריה של מרי הבתולה) ולבריכת בת'סדה הסמוכה.

9. הר הזיתים

עמוס בכנסיות ובו בית הקברות העתיק ביותר בעולם בשימוש מתמשך, הר הזיתים מעורר עניין במיוחד עבור נוסעים דתיים לצליינים לירושלים, אבל אפילו לא אדוקים יכולים להעריך את הנוף המרהיב של העיר העתיקה מהפסגה. גבעה קדושה זו נחשבת למקום שבו אלוהים יתחיל להעלות את המתים ביום הדין. עבור המאמינים הנוצרים, זה גם המקום שבו ישוע עלה לשמים לאחר צליבתו ותחייתו שלאחר מכן.

נהיגה

כנסיית העלייה לשמיים בראש ההר מתוארכת לשנת 1910 ויש לה את הנופים הטובים ביותר על פני ירושלים. בהליכה במורד המדרון, מגיעים לכנסיית פאטר נוסטר שנבנתה בסמוך למקום שבו, על פי המסורת, הנחה ישו את תלמידיו. בהמשך, טוענים כי כנסיית דומינוס פלוויט נבנתה מעל האתר שבו בכה ישו על ירושלים, ובהמשך נמצאת הכנסייה הרוסית בעלת כיפת הבצל של מריה מגדלנה. הגנים של גת שמנים (שם נעצר ישו) וכנסיית כל העמים הם הבאים, בעוד קבר מרים הבתולה הוא האטרקציה הגדולה האחרונה בהר הזיתים.

10. הר ציון

הר ציון (הגבעה הקטנה שמיד דרומית לשער ציון של העיר העתיקה) הוא ביתם של מקדשים יהודיים ומוסלמים וכן מספר כנסיות. מאז התקופה הביזנטית, הר ציון נערץ כמקום שבו חגג ישו את הסעודה האחרונה ובו בילתה מריה הבתולה את שנות חייה האחרונות, על פי מסורות נוצריות מסוימות (מסורת אחרת אומרת שימיה האחרונים בילתה באפסוס בטורקיה ).

עבור יהודים, חשיבותו של הר ציון נובעת מהיותו מקום קבר דוד המלך. אם תטפסו במעלה המדרגות מחצר הקבר, תגיעו לחדר הסעודה האחרונה, ששימש גם ככנסייה וגם כמסגד לאורך ההיסטוריה הארוכה שלו. כנסיית הדורמיציון הסמוכה היא המקום שבו הבתולה אמורה למות, בעוד שממש ממזרח נמצאת כנסיית פטרוס הקדוש מגאליקנטו, שבה אומרים שפטרוס התכחש לישו.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן