חיפה המודרנית היא עיירת נמל שוקקת חיים, אך בניגוד לערים רבות הממוקדות בתעשייה, נופי הצוקים התלולים שלה המתגלגלים אל החוף מעניקים לה תפאורה יפה. למטיילים שרוצים בסיס עם גם גישה טובה למראות הצפון וגם באז עירוני בשפע, עם סצנת קפה ומסעדות משגשגת, זהו אחד המקומות הטובים ביותר לבקר בהם.
מיקומה של חיפה על צלע הגבעה מודגש על ידי הגנים הבהאים, שהם המאפיינים השולטים בעיר המרכזית. הטרסות המשתפלות הללו של מדשאות מטופחות הן האטרקציה התיירותית מספר אחת של חיפה. מעבר להיותה מרכז של האמונה הבהאית, המביאה אל העיר צליינים בהאים מכל העולם, היא מהווה בסיס לביקור באתרים בהר הכרמל ונמצאת בהישג יד של חורבות חשובות כגון: קיסריה.
גלה את המקומות הטובים ביותר לבקר בהם עם רשימת הדברים המובילים לעשות בחיפה.

1. סיור בגנים הבהאיים
הגנים הבהאים יוצאי הדופן הם בראש רשימת הדברים לעשות בעיר, והמקדש הבהאי, עם כיפת הזהב שלו, הוא האנדרטה המהווה ציון דרך של העיר. האמונה הבהאית החלה באיראן כאשר בשנת 1844, האיראני מירזה עלי מוחמד הכריז על עצמו "באב" (השער לאלוהים) ויסד את האמונה. כאשר נרצח בתבריז ב-1850, יורשו, מירזה חוסיין עלי (שלימים נודע כבהא אללה), ברח לתוך האימפריה העות'מאנית. ב-1868, כשהכריז על עצמו כאימאם, הוא הוחזק בשבי בעכו במשך 24 שנים, עד מותו ב-1892.
לאחר מותו של מירזה חוסיין עלי, החסידים הבהאים הביאו בחשאי את שרידיו של קודמו, מירזה עלי מוחמד, מאיראן לחיפה ובנו לכאן את קברו, מקדש הבאב. כיום, הגנים המדורגים והמקדש הם אנדרטה שלווה ויפה להפליא, כמו גם דוגמה ללא רבב של גינון גן. אונסק"ו הכריז עליהם כאתר מורשת עולמית בשל ערכם התרבותי, כמו גם היופי הטבעי. עבור בני האמונה הבהאית הם גם מקום עלייה לרגל חשוב. סיורים חינם, במבחר שפות, מוצעים לאורך כל היום. כביש הגישה לכניסה, רחוב יפה נוף, מציע נופים מרהיבים למטה על מרפסות הגן והים התיכון שמעבר לו.
2. מנזר הכרמלית סטלה מאריס
מנזר הכרמלית סטלה מאריס הנוכחי נבנה בשנת 1836 והוא ידוע בציורי הקיר השופעים שלו המתארים את אליהו הקדוש. בפנים יש גם ציורים של סצנות מחייהם של הנביאים ישעיהו ויחזקאל ויש בו צלמית ארז של הבתולה המכונה מדונה של הר הכרמל. המסדר הכרמלית נוסד בהר הכרמל בשנת 1150 ככת קתולית הרמטית. כאשר המסדר צידד בנפוליאון במהלך קרב שלו נגד התורכים העות'מאנים ב-1799, נהרסו המנזרים הכרמליתים. בחזית המבנה נמצא קבר החיילים הצרפתים שנהרגו במהלך הקרב.
לאחר מכן, נבנה המנזר מחדש אך נהרס שוב בשנת 1821 על ידי הפאשה של עכו (עכו). אנשים רבים מגיעים לכאן רק בשביל הנופים בלבד, המשתרעים על פני מרכז חיפה למטה, אל הים. מהמנזר, שביל יורד אל המערה המכונה מערת אליהו, שלפי האמונה היא מקום מגוריו או קברו של אליהו.
3. סעו ברכבל חיפה
רכבל חיפה הוא הדרך הקלה ביותר לעלות על הגבעה התלולה למנזר הכרמלית סטלה מאריס והכי כיף ללא ספק. יש נופים פנורמיים מעולים על העיר ונקודות העניין העיקריות שלה לאורך כל הדרך, מה שהופך זאת לפעילות מצוינת עבור צלמים. שימו לב, מדובר בנסיעה קצרה מאוד, וגם אם אינכם מעוניינים לבקר במנזר עצמו, הנופים מנקודת התצפית בראש הגבעה, על פני שטחה של חיפה והיציאה לים התיכון, הם בדרך כלל. נחשב ששווה לקחת את הרכבל אם לא בא לכם ללכת.

4. מערת אליהו
מול מנזר הכרמלית סטלה מאריס שביל יורד אל מערת אליהו שלמרגלות הכף. מבקרים שלא אוהבים את הטרק במורד הגבעה יכולים לגשת למערה מרחוב אלנבי. המאמינים גורסים שאליהו הנביא הסתתר כאן לאחר שהרג את כוהני הבעל.
זהו אתר עלייה לרגל חשוב עבור יהודים, מוסלמים ונוצרים כאחד, אשר כולם מחזיקים באליהו בכבוד. אם אתם מתכוונים לבקר, זכרו להתלבש בצניעות כדי לכבד את עולי הרגל שאולי מבקרים באתר באותו זמן. עד 1948 היה האתר מסגד.
5. טיול יום לקיסריה
באמצע הדרך לאורך החוף, בין חיפה לתל אביב, נמצא בקיסריה אחד מאתרי העתיקות המרתקים של ישראל. המקום תפוס מאז המאה ה-4 לפנה"ס, אז השתמשו בו הפיניקים כנמל אסטרטגי, אך היה זה הורדוס הראשון (הורדוס הגדול) בשנת 22 לפנה"ס שהמשיך להקים כאן את עיר הנמל, על מקדשיה, תיאטרון. , והיפודרום. הוא קרא לעיר קיסריה לכבוד הקיסר אוגוסטוס.
תקופת הזוהר של העיר הייתה מהמאה ה-1 לספירה ועד המאה ה-6 לספירה, תחילה כבירת הפרובינציה הרומית יהודה, שלימים הפכה למחוז הרומאי של סוריה פלסטינה, ולאחר מכן כמרכז חשוב של הנצרות הקדומה. סנט פול וסנט פיטר בילו כאן. בתקופה הביזנטית היא המשיכה להיות בירה פרובינציאלית עד לכיבוש הערבי בשנת 637 לספירה, ולאחר מכן היא עדיין נשארה אך איבדה את חשיבותה. רק בתקופת הצלבנים גרם מיקומו האסטרטגי של האתר לטלטלה של עבודות בנייה, ונוספו לו ביצורים נוספים.
החקירה הארכיאולוגית של האתר נמשכת, ומספר ממצאים חשובים מהאתר, כולל דמות ארטמיס מהמאה השלישית לפני הספירה ופסיפס ביזנטי חשוב, נמצאים כיום במוזיאון ישראל בירושלים. שרידי העיר מהתקופה הצלבנית והתיאטרון הרומי (בתוך הפארק הארכיאולוגי עצמו) והשריד המלנכולי להפליא של אמת המים העתיקה (על החוף), שהייתה חלק מהתקופה ההרודיאנית של העיר, הם שלושת השיאים של הביקור כאן.
6. לטייל במרכז העיר חיפה
רחוב בן-גוריון הוא הרחוב הראשי הישן של המושבה הפרוטסטנטית הגרמנית שנוסדה כאן בשנת 1868 על ידי חברי אגודת המקדש, שהאמינו כי התיישבות בפלסטין תביא לבואו השני. החברה המשיכה להתקיים עד מלחמת העולם השנייה.
הבתים הישנים, עם גגות הרעפים, כולם משובחים ואופייניים מאוד לתקופתם. הרחוב הוא כיום ביתם של מיטב המסעדות והקניות בחיפה. בית הקברות של המתיישבים הקנאים הללו שוכן בצפון מערב, ברחוב יפו 150, ליד בית קברות צבאי בריטי של מלחמת העולם הראשונה.
7. צאו ל-Road Trip למראות הר הכרמל
אם יש לכם גלגלים משלכם, כלי עבודה מסביב למדרונות הכרמל מאפשר טיול יום מצוין מחיפה. אטרקציית התיירות ההיסטורית הגדולה כאן היא מנזר הכרמליטים של אליהו הקדוש שבו, על פי המסורת, אליהו הקים מזבח במהלך הסכסוך שלו עם כוהני הבעל.

היישובים הקטנים שמכתירים את מורדות ההר מעניינים לא פחות מהכנסייה, אם לא יותר. הקפידו לעצור בעין הוד, כפר אמנים גדוש בגלריות. בית אורן, במורדות התחתונים, נמצא המקום בו נמצאו שרידי "איש הכרמל" (שלד פליאוליטי שנחשף במערות שישה קילומטרים ממערב לכפר בפועל). השרידים, וממצאים נוספים מהאתר, נמצאים כעת במוזיאון רוקפלר בירושלים.
8. לבלות בחופי חיפה
בחיפה יש שלושה חופים עיקריים למבקרים שרוצים להוסיף קצת חול וים לשהותם. חוף בת גלים, בקצה הצפוני של העיר, הוא מקום מועדף על חובבי ספורט ימי מקומיים. גולשי רוח וקייטבורד יוצאים אל הגלים בימי שמש, ותמצאו כאן מפעילי ספורט ימי שמשכירים ציוד ומעבירים שיעורים.
חוף הכרמל, על קו החוף המערבי של חיפה, עוסק יותר בשיזוף רגוע וריפוי כללי והוא מקום מוצא מועדף על משפחות מקומיות בסופי שבוע שטופי שמש. ממש מדרום לחוף הכרמל נמצא חוף דדו הידוע בגלישה שלו. לכל שלושת החופים יש מתקנים מצוינים, עם בתי קפה לאורך החוף ושמשיות וכסאות נוח להשכרה.
9. ללכת על הגשרים התלויים של פארק נשר
בנשר, ממש בקצה הדרומי של חיפה על המדרון הצפוני של הר הכרמל, היער הירוק-עד הצפוף של פארק נשר הוא מקום טוב לבקר בו לטיול מהיר אם אתם זקוקים להפסקה מהעיר. השביל המעגלי כאן מפורסם בעיקר בזכות שני גשרי הפלדה התלויים באורך 70 מטרים המתוחים מעל ערוץ עמוק, שהם נקודות צילום נהדרות לנופים ציוריים.
יש גם נקודות תצפית פנורמיות שונות לאורך השביל לתצפיות נוספות על האזור הכפרי השופע שמסביב. המסלול הקל והקצר ביותר באורך של פחות משני קילומטרים והוא הליכה לא מאומצת ומתאימה לילדים. הבעיות היחידות יהיו עם ההתמודדות עם הגשרים התלויים להולכים שאין להם ראש לגובה. יש אזור פיקניק בנקודת ההתחלה של השביל, שלעתים קרובות עמוס במשפחות מקומיות שלוקחות חופשת טבע בסופי שבוע שטופי שמש.
10. חקור את ההיסטוריה היהודית בבית שערים
אתר ארכיאולוגי מרתק זה, שהוכרז לאחרונה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, בולט במיוחד בקטקומבות המרשימות שנחפרו על ידי ב' מזר ב-1936, ומאוחר יותר על ידי נ' אביגד. למרות שהאתר כבר מתקופת הברזל, רוב ההריסות שניתן לראות היום הן מהמאה ה-2 לספירה, אז נהנתה העיירה מתקופת פריחה כעיר רבנית חשובה. חובבי ארכיאולוגיה ימצאו כאן סיורים בנקרופוליס היהודי, רק 20 קילומטרים דרום מזרחית מחיפה, טיול מרתק של חצי יום מהעיר.
11. ביקור במחנה העלייה עתלית
בעתלית, 20 קילומטרים דרומית לחיפה, נמצאים שני אתרים היסטוריים. הטירה הצלבנית עתלית מתוארכת לשנת 1200, אז הייתה ידועה בשם Castrum Peregrinorum או Chateau des Pelerins (טירת הצליינים). למרבה הצער, בימים אלה לא ניתן להיכנס אליו, שכן הוא נמצא על קרקע צבאית, אך ניתן לראות היטב את ההריסות מחוף עתלית. הרבה יותר לאחרונה, אטליט היה היעד בו נעצרו הפליטים היהודים מאירופה כשהגיעו למנדט הבריטי פלסטין לאחר מלחמת העולם השנייה.

מחנה ההגירה בעתלית שנבנה על ידי הבריטים כדי להחזיק אותם, השתמר כמוזיאון, עם סיורים מודרכים מצוינים.
12. מוזיאון מאנה כץ
המוזיאון המעולה והאוצר היטב הזה הוא תחנת חובה לכל חובב אמנות. הוא מכיל את הציורים והפסלים של מאנה כץ, שהיה אמן יהודי רב השפעה מהמאה ה-20. לצד האמנות האקספרסיוניסטית שלו, כץ היה אספן גדול, והאוסף האישי שלו של יודאיקה וריהוט עתיק מוצג כאן.
יש נוף חיפאי נהדר מבית הקפה שבאתר. ממש בהמשך הדרך נמצא מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית (שדרת Hanassi 89), המציג תערוכות של אמנות יפנית מהמאה ה-14 ועד היום.